sunnuntai 22. maaliskuuta 2009

Rimpsun äiteen päiväpeitto vanhoista farkuista

Tällä kertaa esittelyssä ovat Rimpsun äiteen ideoimat ja ompelemat kierrätysfarkkupeitot. Peitot ovat äiteen tekemät, Rimpsu osallistui lähinnä leikkelemispuuhiin. Idea ja toteutus onnistuivat niin hyvin, että peitot ansaitsevat esittelyn!

Tilkkupeite nro 1
Idea vanhojen farkkujen hyödyntämiseen tuli eräästä tilkkutyökirjasta (nimi on jo unohtunut) ja tarve saada kestävä ja vesipestävä päiväpeite tuli mökin rempan yhteydessä. Farkkuja projektiin saatiin sukulaisilta ja ystäviltä ja tietenkin myös omista kaapeista löytyi "kutistuneita" tai muuten huonokuntoisia farkkuja.

Helpointa on tehdä farkuista mahdollisimman isoja tilkkuja, ensimmäisessä peitossa käytettiin noin 20 x 20 cm kokoisia paloja. Neliöt ommeltiin pitkiksi soiroiksi, saumat silitettiin auki ja sitten sommiteltiin soirot yhteen. Aika homma loppuvaiheessa!

Peite tehtiin sänkyyn, joka on 200 pitkä, 80 cm leveä ja molemmat päädyt on kiinni seinässä. Peiton piristeeksi ommeltiin helmaan rivi takataskuja. Peittoon oli pakko ommella vuori, vaikka se lisäsikin peiton painoa, sillä farkkupaloista rispaantuvat reunat helposti ja langanpätkiä olisi kohta joka paikassa. Vuorikankaaksi valittiin lakanakangas.

Äiteen arvio tilkkupeitosta: Taitoihini nähden se on hieno, jopa värit sattumoisin ovat aika hyvin toisiinsa sopivia, mutta tarkemmalla ennakkosuunnittelulla olisin saanut vielä kauniimman, ehkäpä tilkut olisivat muodostaneet hienoja kuvioita.


Tilkkupeite nro 2

Ensimmäiseen tilkkupeittoon leikattiin isoja tilkkuja ja niinpä varastoon jäi paljon farkkupaloja, joista ei saanut 20 x 20 neliöitä. Ja kun tilkkukärpänen puree, ei sitä voi vastustaa! Alkoi siis pohdinta, miten voisi hyödyntää pienempiä paloja ja samaan aikaan etsittiin lisää leikeltävää. Kirppiksiltä löytyi jonkun verran farkkuja, mutta periaate oli se, että farkut eivät saa maksaa enempää kuin euron/farkku. Vaasan Spr:n Kontista löytyi mahtavan iso farkkumekko, josta Rimpsu leikkeli kokopitkiä soiroja. Rimpsu oli apuna leikkaushommissa, sillä äiteen nivelrikkoinen peukalo ei oikein tykkää saksilla leikkaamisesta.

Nyt tehtiinkin vähän toisenlainen peitto: vaaleasta farkkumekosta tehtiin aina raita tilkkujen väliin (ks. kuva). Koska varastossa oli paljon erikokoisia paloja, tilkut eivät olleet samankokoisia. Toisen peiton teossa hyödynnettiin siis edellisen peiton "jätepalat". Sitten vaan työhön ja ompeluhommiin! Taas iski äiteelle ompelukärpänen niin, ettei hän tahtonut töihin malttaa lähteä ("vielä yksi pala, ja sitten vielä yksi ja sitten lopetan, jos kuitenkin vielä yhden...") eli aika nopeaan peitto edistyi. Tämä peite tehtiin 120 cm leveään sänkyyn, joka on seinän vieressä, joten ihan hirvittävän leveää siitä ei tarvinnut tehdä.

Ompelu tehtiin hieman eri tavalla kuin ensimmäisessä peitossa: pitkät tilkkusoirot ommeltiin yhteen ja siten vähä vähältä peite suureni ja suureni. Vuorikangasta mietittiin pitkään: jotain kevyttä ja ohutta sen pitäisi olla. Ihan sattumalta Jyskistä löytyi viiden metrin pala ohutta raidallista puuvillakangasta hintaan 5 euroa! Se oli kylläkin tehty jossain Bangladeshissä, mutta halpa hinta houkutti ostamaan, vaikkakin huonolla omallatunnolla. Vielä ei peite ole ihan valmis: pitäisi vielä tikkailla peite ja vuori sieltä täältä yhteen.

Mitäs tuumaatte peitoista? Jokaiselta varmasti löytyy "kutistuneita" tai vanhanaikaisia, vähälle käytölle jääneitä farkkuja kaappien kätköistä. Tässä yksi idea kaapin täytteiden hyödyntämiseen!

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Jee. Tälläistä ohjetta juuri kaipasinkin. Poikaystävän kaapista kun löytyi iso kasa käyttöstä poistuneita farkkuja. =)