keskiviikko 7. tammikuuta 2009

Pinnin bulgarialainen ruokakokeilu

Koska ihailemassamme Strömssössä tehdään myös ruokaa, saattaa meillä Rämssössäkin joskus ruokakauha heilahtaa.

Maistoin Saksassa ollessani bulgarialaisen tytön tekemää maistuvaa muhennosta. Peruna-porkkanamuhennos muussattiin ennen suuhun menoa fetajuuston ja bulgarialaisen jugurtin kanssa! Yksinkertaista, hyvää arkiruokaa ja todella täyttävää (mutta ei näyttävää). Ruuanlaitto on kivaa, kun voi vähän improvisoida. Minulla ei ole tarkkaa ohjetta, mutta tätä ruokaa kokeilijat saavat tehdä oman versionsa. Ja saako Essu tästä myös allergisen versiota?

(4:lle pienelle hengelle, 3:lle isolle)

7 perunaa
4 porkkanaa
1 iso sipuli
500 g tomaattimurskaa

Mausteeksi:
suolaa, pippuria, oreganoa tai basilikaa ja chilisoossia (oman mieltymyksen mukaan)

Ruuan päälle:
1 purkki (200 g) bulgarian jugurttia
fetajuustoa

Pese ja kuori perunat ja porkkanat. Pilko ja pistä kiehumaan. Esikeitin vihanneksia noin 15 minuuttia. Esikeiton jälkeen pistä tyhjään kattilaan oliiviöljyä ja kuullota pilkottu sipuli. Päälle esikeitetyt perunat ja porkkanat sekä tomaattimurska ja oman fiiliksen mukaan vettä (laitoin ehkä yhteensä koko annokseen 3 dl). Hieman voi jo laittaa mausteitakin. Jätä porisemaan, mutta käy silloin tällöin sekoittamassa ja tarkistamassa, ettei muhennos ole kuivahtanut. Lisää siis vettä tarvittaessa, mutta älä tee keittoa.

Kun potut ja porkkanat ovat kypsiä, tarkista maku ja lisää mausteita tarpeen mukaan. Muhennos ei maistu kovin kummoiselta vielä, sillä paras on vasta edessä: feta ja jugurtti. Älä siis lisää liikaa suolaa, koska feta on suolaista. Ruuan ollessa lautasella lisää jugurttia ja fetaa oman mielymyksen mukaan. Annoksen tulisi näyttää vauvan ruualta, sillä jugurtti ja feta muussataan muhennoksen sekaan. Esimerkiksi paahdettu leipä maistuu hyvin muhennoksen kylkiäisenä.

Hyvää, halpaa ja todella täyttävää. Jopa miehen vatsa täyttyi koko illaksi ja yleensä kuultu "tämä on kanin ruokaa" ei päässyt suusta, sillä fetan ja jugurtin yhdistelmä vei kielen mennessään.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

heippa ja kiitokset hauskoista jutuista - selvästi olette tulleet äitiin/tätiin. Oma äitini sanoi mua kurttusuutariksi, se lienee rämssöläisten jonkinlainen esiäiti ;-)

Riikka kirjoitti...

Kuulostaa hyvältä :P täytynee testata lähiaikoina, jos täälläkin miehelle kelpais "kaninruoka" vaihteeks ;). Tietenkin supertulisella chilisoosilla maustettuna!

Essu, Rimpsu ja Pinni kirjoitti...

Meidän allergiselle riittäisi ohjeen muokkaus siten, maitotuotteet korvattaisiin soijalla. Täytynee kokeilla maistuisiko myös "vilipertille" . T. Essu

Anonyymi kirjoitti...

Pyyntö Pinnille: laita tänne idioottivarmat ohjeet siitä sun nerokkaasta muovipussin taittelusta kolmioksi! Mun roskiskaappi kohta räjähtää, kun se on niin täynnä muovipusseja, joita ei voi oikein mihinkään hyödyntää.